6 stycznia 2016

Świąteczny piernikowy Tort Koliber


Jako obiecałam będzie jeszcze trochę o światecznych smakołykach - przepisy będą jak znalazł na przyszły rok.
Upiekłam  mój ulubiony ostatnio torcik w wersji piernikowej.
Nie użyłam bananów lecz startych jabłek. Do dekoracji użyłam owoców.
Wersja bardzo smaczna i ładna -  zobaczcie sami!




Świąteczny piernikowy tort Koliber

Składniki na ciasto:
    Dobrze wypieczone święta
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 3 jajka
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 szklanka ananasa posiekanego w drobną  kostkę 
  • 1 szklanka startych w łezkę jabłek
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki przyprawy do pierników
  • 1/2  szklanki  posiekanych orzechów włoskich
Krem:
  • 200 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • około 500 g  twarożku śmietankowego
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Dodatkowo na orzechy w karmelu:

  • płatki czekoladowe
  • owoce rodzynki brazylijskiej, kiwi
  • orzechy podprażone na suchej patelni


Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą do miski.
Do drugiej miski dodaj cukier  i jaja - zmiksuj wszystko do chwili aż masa będzie puszysta. Pod koniec nie przerywając mieszania wlej wpierw płynny miód a następnie  olej.
Jabłka, orzechy i  ananasa dodaj  do masy jajecznej. Dodaj sypkie składniki z drugiej miski, szczyptę soli, cynamon i przyprawę do piernika.. Wymieszaj. 


Dużą prostokątną formę wyłóż papierem. 
Rozłóż równomiernie ciasto i piecz je w nagrzanym piekarniku do
160 ºC przez około  40 minut lub do tzw. suchego patyczka.
Wyjmij i wystudź. 
Przekrój  ciasto na połowę tak, by powstały dwa prostokątne blaty.

 Przygotuj galaretkę cytrynową w 150 ml wody. Odstaw do ostudzenia.
W misie utrzyj za pomocą miksera masło z cukrem pudrem do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Stopniowo dodawaj serek śmietankowy, cały czas miksując.
Ilość dodanego twarożku zależy od jego gęstości. 
Jeśli jest gęsty - można dodać go więcej. Na końcu dodaj  tężejącą galaretkę cytrynową. Wymieszaj. 

Na talerzu ułóż pierwszy blat ciasta. Na niego wyłóż 1/2 kremu i wyrównaj. Przykryj drugim blatem ciasta. Rozłóż pozostały krem. Udekoruj owocami i płatkami czekolady. 
Połowę uprażonych orzechów posiekaj drobni - posyp nimi boki. 
Pozostałe orzechy rozsyp na górze. 



Wstaw ciasto w chłodne miejsce. Wyjmij 30 minut przed podaniem.


Tutaj możecie zobaczyć jak wspaniale piecze się w znakomitym piekarniku IN AMICA

 klik https://www.youtube.com/watch?v=ShqT4DMtPY4






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz