29 grudnia 2013

Piegusek przekładany leśnymi owocami.

Zbliża się Sylwester i Nowy Rok więc spieszę z uzupełnieniem świątecznych przepisów, które mogą przydać się również na noworoczne ucztowanie. Najpierw kolejne pyszne ciacho z bogatym aromatem leśnych owoców.



Piegusek przekładany leśnymi owocami.



  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki maślanki lub kefiru
  • 1 szklanka maku
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 g stopionego masła
  • 1 słoik dżemu z owoców leśnych
  • 2 galaretki owoce leśne
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 500 ml kremówki 36%
  • 1 mały serek mascarpone  (250 g)
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • bułka tarta do wysypania formy
  • polewa czekoladowa i płatki migdałowe do dekoracji


Do rondelka przełóż dżem  z owoców leśnych  (najlepiej domowy), dodaj pół galaretki z owoców leśnych.
Podgrzewaj dżem mieszając do chwili, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Odstaw do ostudzenia.
Pozostałe (1 i 1/2) galaretki przygotuj w pół litrze wody. Gdy galaretka całkiem się rozpuści wylej ją
na talerz i odstaw do ostudzenia.




Wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
Jaja  utrzyj z cukrem  na puszystą masę. Dodaj połową suchych składników, maślankę i stopione, schłodzone masło.
Wymieszaj. Dodaj pozostałą ilość  suchych składników i mak, wymieszaj.
 Wlej ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą dużej prostokątnej foremki.
Piecz w temperaturze około 180 stopni C przez około 45 min .


Ciasto powinno być lekko rumiane, a patyczek po próbie suchy. Ostudź ciasto. Przekrój je na 3 blaty. Dolny przesmaruj schłodzonym dżemem z owoców leśnych, przykryj środkowym.
Przygotuj masę śmietanową.
Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, wymieszaj dokładnie z serkiem mascarpone. Na końcu dodaj tężejącą   galaretkę cytrynową - wymieszaj.

Do masy dodaj pokrojoną galaretkę z owoców leśnych - wymieszaj.







Przełóż ciasto masą .Nakryj ostatnim blatem.









Górę ciasta posmaruj stopioną polewą czekoladową i posyp płatkami migdałowymi.
Odstaw na kilka godzin w chłodne miejsce.












3 komentarze: