21 grudnia 2013

Świąteczna choinka warzywna.

Jeśli macie warzywa upieczone w piekarniku i ogóreczki, możecie ułożyć je w choinkę.
Taka choineczka ładnie ozdobi świąteczny stół i będzie smacznym dodatkiem do mięsa lub rybki.
Ja ułożyłam taką z pieczonego słodkiego ziemniaka, ale możecie też wykorzystać zwykłego ziemniaka sałatkowego.



Świąteczna choinka warzywna.


  • 1 upieczony batat (słodki ziemniak)
  • 2 ogórki kiszone lub konserwowe
  • 2 łyżki majonezu dekoracyjnego
  • szczypta soli
  • szczypta białego pieprzu
  • mielone orzechy włoskie do posypania


Upieczonego w piekarniku batata (przekrojonego na połówki) obierz,
pokrój na plasterki. Wytnij gwiazdki do dekoracji.







Ogórki pokrój na połówki wzdłuż, a następnie na plasterki.
Plasterki słodkiego ziemniaka posyp sola i białym pieprzem po czym ułóż naprzemiennie z półplasterkami ogórka w choinkę wybierając plasterki od największych do najmniejszych.




Przebij stosik wykałaczką nabijając w górze na wykałaczkę gwiazdkę.
Do szprycy dekoracyjnej włóż majonez i udekoruj  choinkę kleksami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz