22 grudnia 2013

Piernikowa choinka bakaliowa bez cukru





W choince , którą upiekłam jest tylko łyżka miodu, raczej dla aromatu niż dla słodkości.
Cała słodycz bierze się z daktyli i rodzynków.  Piernik jest wilgotny i smaczny, można upiec go w ostatniej chwili przed świętami. Ja użyłam  silikonowej foremki w kształcie  choinki, ale może to być gwiazdka lub keksówka. Podane proporcje wystarczą na dwie niewielkie lub jedną większą foremkę.
Na wigilię zdążycie!



Piernikowa choinka bakaliowa bez cukru


  • 30 dag daktyli
  • 1/2 szklanki wody
  • 10 dag rodzynków
  • 1 łyżka miodu
  • 10 dag masła
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu
  • 2 duże jaja
  • 2 łyżki kakao
  • około 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka  proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 płaskie łyżki przyprawy do pierników
  • 10 dag czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • bakalie do dekoracji


Daktyle bez pestek  pokrój, zalej wodą i gotuj na małym ogniu do chwili aż się rozpadną. (około 10 minut) 










Dodaj do masy masło, miód, przyprawę do pierników i rodzynki. Mieszaj do chwili, aż masło się rozpuści -   odstaw do ostudzenia.
Do chłodnej masy wbij jaja, wymieszaj. Dodaj połowę przesianej mąki i  kakao - wymieszaj.
Dodaj śmietanę, przesiany proszek i sodę z pozostałą mąką wymieszaj.





Wlej masę do silikonowych foremek i piecz w nagrzanym piekarniku  do temp. 160 st.C przez około 40 minut w zależności od grubości masy ciasta. Jeśli  ciasto będzie pieczone w jednej dużej foremce czas pieczenia będzie dłuższy. 
Wyjmij piernik z formy  i ostudź go.








Stop czekoladę, dodaj masło - wymieszaj.
Posmaruj piernik czekoladą, udekoruj bakaliami.





Wigilijny Piernik 2013


















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz