27 grudnia 2013

Piernikowe muffiny świąteczne

Dzięki układowi Świąt między weekendami czas świąteczny bardzo się wydłużył.
U nas też święta trwają nadal. A na blogu tym bardziej, że sporo smakołyków nie zdążyłam jak zwykle opisać. Postaram się nadrobić to w najbliższym czasie. Niebawem Nowy Rok , więc może się komuś przydać jakiś przepis.


Piernikowe muffiny świąteczne


250 g mąki
2 jaja
150 g brązowego cukru
150 ml jogurtu
150 ml musu jabłkowego
2 łyżeczki przyprawy do pierników
100 g  masła
1 czubata łyżka kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
Grubo skruszone orzechy włoskie (około 1/2 szklanki)
polewa czekoladowa do dekoracji



Wymieszaj mąkę z kakao, proszkiem i sodą oraz szczyptą soli.
W drugiej misce wymieszaj jaja z cukrem, jogurtem i  stopionym letnim masłem.
 Dodaj mus jabłkowy i przyprawę do pierników - wymieszaj ponownie.
Do płynnej masy dodaj sypkie składniki i wymieszaj.
Foremkę silikonową do muffinek przesmaruj pędzelkiem zamoczonym w oleju.



Na dno każdej wsyp trochę skruszonych orzechów  po czym
nakładaj  masę do foremek do 2/3 wysokości.
 Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku w temp 180 st.C przez 20-25 min.




Po lekkim przestudzeniu wyjmij  babeczki na talerz.
Ostudź babeczki całkowicie.
Możesz je też przełożyć domową marmoladą.







Wigilijny Piernik 2013





Udekoruj babeczki polewą czekoladową.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz