21 grudnia 2013

Świąteczna sałatka śledziowo-buraczana

Śledź z burakami w sałatce dobrze wygląda i jest dobra kompozycją smakową.
jeśli lubicie takie połączenia możecie skomponować coś w tym stylu.


Świąteczna sałatka śledziowo-buraczana



  • 4 buraczki pieczone w piekarniku  
  • 4 śledzie a la  matjas w oleju z cebulką
  • 2 łyżki startego chrzanu
  • 4 łyżki majonezu dekoracyjnego
  • majonez dekoracyjny  do dekoracji
  • 4 gałązki koperku
  • sól do smaku
  • pieprz biały zmielony do smaku
  • 1 jajo ugotowane na twardo
  • 1 łyżeczka miodu

Wymieszaj majonez z chrzanem i 1 łyżeczką miodu.
Upieczone buraki obierz z łupin, pokrój  je w plasterki.
Odsącz  ryby i cebulę z oleju na sicie. Cebulę pokrój drobniutko.
Z plasterków buraków wytnij 12 małych gwiazdek, ze śledzi 8 gwiazdek do dekoracji.
 Pozostałe buraczki i śledzie pokrój drobno i wsyp  do miski.
 Dodaj  posiekaną cebulę i większą część sosu chrzanowego,
 dopraw  solą i pieprzem do smaku. Na talerzu połóż obręcz.
 Nałóż warstwę sałatki lekko upychając po czym wysuń ją z obręczy.
Tak samo postępuj  z pozostałymi porcjami. Dekoruj  je jajkiem, resztą sosu chrzanowego.
 Z majonezu dekoracyjnego za pomocą szprycy zrób gwiazdki, wycięte wcześniej gwiazdki ułóż
 na sałatce i brzegu talerza. Udekoruj porcje koperkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz