8 grudnia 2012

Pikantny śledź w papryczce


Takiego śledzika możesz podac na świąteczny stół.

Pikantny śledź w papryczce.
  • 4 papryki
  • 1/2 cytryny
  • 2 płaty śledziowe
  • 4  niewielkie papryki
  • 150 ml gęstego jogurtu
  • 1 biała niewielka cebula
  • 1 jabłko
  • szczypta chilli
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • sól, pieprz i miód płynny  do smaku
  • listki pietruszki i słodka papryka  do dekoracji



 Płaty śledziowe po uprzednim namoczeniu skrop sokiem z cytryny i odstaw.
Papryki  umyj,  przetnij na połowę ( poziomo).
Z dolnej części wytnij  białe błony. Z górnej wyjmij gniazda nasienne.
Z górnej części wytnij foremkami małe gwiazdki do dekoracji, resztę zetrzyj. Jabłko i cebulkę obierz, jabłko zetrzyj w łezkę. Zalej od razu jogurtem.








  Dodaj do niego posiekane drobno płaty śledziowe . Dodaj  drobno posiekaną cebulę, startą paprykę i paprykę w proszku.










 Wymieszaj. Dopraw  sałatkę solą, pieprzem i miodem do smaku.
Dodaj chilli - wymieszaj
Nakładaj sałatkę do wydrążonych dolnych  części  papryczek.
Udekoruj  wyciętymi paprykowymi gwiazdkami i gałązkami pietruszki.
Posyp odrobiną słodkiej papryki w proszku.

















3 komentarze:

  1. Mogiem jedną miseczkę ukraść Janinko? :) pyszota :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają bardzo apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ częstujcie się! Zapraszam :)) Szkoda że nie można przesłać po druciku...

    OdpowiedzUsuń