17 listopada 2011

Wiśniówka na rumie.

Dzisiaj jeszcze trochę o trunkach. Przelewałam je w ubiegłym tygodniu, jednak nie zdążyłam opisać.
A więc po kolei :
Wiśniówka na rumie.

  • 1/2 litra wydrylowanych wiśni
  • 200 ml rumu 80%
  • wódka dobrej jakości (ile się zmieści)
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego


Do litrowego słoika wsyp wydrylowane wiśnie, dodaj cukier  i odstaw , aż wiśnie puszczą sok.
Po kilku godzinach wlej rum i uzupełnij słoik wódką. Zakręć słoik i odstaw na 4-6 tygodni.
Od czasu do czasu wstrząśnij.  Zlej płyn z nad wiśni do butelki. Wiśnie wykorzystaj do deserów.
Jesli lubisz słodkie trunki - możesz dodać więcej cukru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz