8 listopada 2011

Dżem jabłkowo-figowy.

Po przeglądzie zebranych jabłek wybrałam te najmniejsze, obrałam je i zrobiłam kilka dżemów do jedzenia na bieżąco. Pierwszy to

Dżem jabłkowo-figowy.

  • 1 kg jabłek
  • 5 świeżych fig
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego


Obierz jabłka, wyjmij gniazda nasienne i pokrój je drobno.
Wrzuć do garnka, nalej kilka łyżek wody i rozparuj jabłka pod pokrywką.
Obierz figi, pokrój je drobno, dodaj do jabłek razem z cukrem.

Trzymaj na małym ogniu bez pokrywki ciągle mieszając do chwili, aż sok odparuje.


Dżem przełóż do słoiczków i wstaw w chłodne miejsce.
Jeśli chcesz dżem przechowywać dłużej musisz go pasteryzować.
Przed użyciem możesz dodać cynamonu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz