27 listopada 2011

Piegusek przekładany owocami.

Piegusek z przekładany owocami to druga wersja tego ciasta. Sam piegusek jest upieczony tylko z dodatkiem wanilii, po upieczeniu przełożony owocami w galaretce cytrynowej z dodatkiem rodzynków.

Piegusek przekładany owocami.
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 jaja
  • 1 cukier z dodatkiem wanilii
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki oleju słonecznikowego
  • 2 płaskie łyżki stopionego masła
  • 3 duże gruszki
  • 3  jabłka
  • skórka z limonki
  • 1 szklanka rodzynków
  • 1 galaretka cytrynowa
  • szczypta soli
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • bułka tarta do wysypania formy
Stopione masło połącz z olejem.
Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem z wanilią na puszystą masę. Dodaj przesianą mąkę z dodatkiem łyżeczki proszku do pieczenia.
Mieszając dolewaj mleko z tłuszczem. naprzemiennie. Na końcu dodaj mak oraz pół szklanki rodzynków - wymieszaj.
Ubij pianę z dodatkiem szczypty soli, dodaj ją do ciasta i delikatnie wymieszaj.
Wlej ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy.
Piecz w temperaturze około 180 stopni C przez około 50 min ,
Ciasto powinno być rumiane, a patyczek po próbie suchy.
Ostudź ciasto.
Owoce obierz, pokrój drobno i rozparuj z dodatkiem 2 łyżek wody.
Wsyp galaretkę i podgrzewając mieszaj do jej rozpuszczenia.

Zdejmij z ognia, dodaj pozostałą część rodzynków startą skórkę z limonki - przestudź.
Ciasto przekrój na pół, przełóż owocami z galaretą. Odstaw ciasto, by masa owocowa stężała.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz