30 listopada 2011

Likier z mniszkowy.

Latem zrobiłam miód mniszkowy i prawdę mówiąc zapomniałam o nim.
Teraz przy przeglądzie nalewek przypomniałam sobie, że 1 słoiczek zalałam alkoholem, dodałam goździki.
Z miodku zrobił sie pyszny likierek - mam nadzieję że nie stracił walorów zdrowotnych.


Likier z mniszkowy.

  • 1 szklanka miodu z mniszka lekarskiego
  • 1 szklanka wódki dobrej jakości (40%)
  • kilka goździków



Miód z mniszka zalej alkoholem, dodaj goździki,  po czym  przelej do słoiczka z zakrętką.
Odstaw na minimum 1 miesiąc by likier się przegryzł.

Od czasu do czasu wstrząsaj.
 Po miesiącu wyjmij goździki.
Odstaw likier na półkę.
 Im dłużej poleży, tym bedzie smaczniejszy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz