29 listopada 2011

Orzechówka na miodzie

Dzisiaj rozlałam orzechówki do butelek, no i oczywiście musiałam spróbować.
Jedna to zwykła nalewka orzechowa z dodatkiem miodu, druga  bogata w smaku - orzechówka staropolska.



Orzechówka na miodzie.

  • 10 dag zielonych orzechów włoskich
  • 250 ml spirytusu
  • 200 ml wody źródlanej
  • 150 ml wódki
  • 200 ml miodu
  • kawałek kory cynamonowej
  • 3 goździki


Orzechy pokrój w plasterki zalej wódką i spirytusem, dodaj przyprawy, zamknij szczelnie i odstaw na 2 tygodnie. Przecedź.
Miód rozpuść w wodzie źródlanej lekko  ją podgrzewając, ostudź.
 Połącz z nalewką, wymieszaj i odstaw na 2 kolejne tygodnie.



 Po tym czasie przefiltruj nalewkę, przelej do butelek i odstaw na minimum 2 miesiące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz