30 listopada 2011

Likier kawowy z nutą kardamonu.

Najwyższy czas, by przygotować na święta jakieś smaczne trunki, jak moja |Babcia mówiła - cukiereczki w kieliszku. Na święta Wielkanocne przygotowuję zawsze  likier jajeczny tzw Adwokat.
Na najbliższe -likier czekoladowy i  likier kawowy z nutką kardamonu.
Zrobiłam je kilka dni temu, bo minimum 1 miesiąc musi leżeć.

Likier kawowy z nutą kardamonu.

  • 1 szklanka mleka zagęszczonego słodzonego
  • 1 szklanka spirytusu
  • 1/2 szklanki wody źródlanej
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej dobrej jakości
  • kilka ziaren kardamonu
  • szczypta prawdziwej wanilii


Wodę źródlaną zagotowuj , zaparz  w niej kawę. Po przestudzeniu dodaj  wanilię, szczyptę kardamonu utłuczonego w moździerzu (z środków, bez łupin), mleko zagęszczone  - wymieszaj .
Mieszając dalej wlej  powoli spirytus.

Zakręć w słoiczku lub butelce i odstaw  na miesiąc.
Od czasu do czasu wstrząśnij.        

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz