10 listopada 2011

Wino z dzikiej róży

Kilka dni temu nastawiłam wino z dzikiej róży. Dopiero teraz, bo najlepiej zrywać owoce po pierwszych  przymrozkach. Można też owoce zerwać wcześniej i zamrozić  w zamrażarce.
A teraz opis.

Wino z dzikiej róży

  • 5 kg dzikiej róży
  • 10 l wody
  • 4 kg cukru
  • moszcz z drożdży szlachetnych


Owoce oczyścić, wsypać do butli. Wodę zagotować z cukrem, odszumować i zalać gorącą owoce.

Po przestudzeniu wlać pracującą matkę drożdżową.

 Zamknąć butlę rurką fermentacyjną i odstawić w ciepłe miejsce na 3 miesiące. Po tym czasie zlać wino z nad owoców.
Odstawić zamknięte rurką fermentacyjną na kolejne 2 miesiące.  Wtedy można rozlać wino do butelek i odstawić w chłodne miejsce do dojrzewania.

Owoce dzikiej róży i głogu można jeszcze raz zalać osłodzona wodą i poddać je fermentacji.
Otrzymany wino gorszego gatunku, ale smaczne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz