18 listopada 2011

Wino porzeczkowe

Dziś po raz drugi przelewałam wino tegoroczne z porzeczek.  To jedno z pierwszych win które nastawiłam.
Jest już całkiem ładnie sklarowane i nieźle smakuje jak na młode wino. Zobaczcie sami.


Wino porzeczkowe.


  • 5 litrow zmiażdżonych porzeczek
  • 5 litrów wody źródlanej
  • 1,5 kg cukru
  • matka drożdżowa


Zmiażdżone owoce (obrane uprzednio)  zalej 4 litrami wrzącej wody.  Gdy owoce ostygną dodaj pracującą  matkę drożdżową. Poddaj owoce burzliwej fermentacji przez kilka dni. Wyciśnij sok i przelej do balona.





Dodaj  cukier zagotowany w 1 litrze wody i przestudzony. Zamknij butlę rurką fermentacyjną.



Zlej po 6 tygodniach po raz pierwszy znad osadu.
 Drugi raz zlej po następnych 6 tygodniach.



Po sklarowaniu rozlej do butelek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz