2 lipca 2015

Marmolada truskawkowo-rabarbarowa

Warto trochę aromatów lata zamknąć w słoikach. Zimą miło otworzyć taki słoiczek i zjeść owoce z racuchami,
czy z świeżym pieczywem.





Marmolada truskawkowo-rabarbarowa


  • 1/2 kg rabarbaru
  • 1/2  kg truskawek
  • 1 szklanka cukru brązowego (lub białego)







Umyj i obierz truskawki z szypułek, Zmiksuj je blenderem.
Umyj i obierz rabarbar.
Pokrój go w niewielkie kawałki. Wsyp rabarbar do rondelka z grubym dnem, podlej kilkoma łyżkami wody i rozgotuj pod przykryciem. Do masy rabarbarowej wlej zmiksowane truskawki, dodaj cukier i smaż wszystko mieszając by marmolady nie przypalić.
Gdy zgęstnieje  włóż do słoików  i pasteryzuj 20 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz