28 lutego 2015

Cebularze wypiekane na śniadanie

To już drugie moje "wypiekanie na śniadanie".
Cebularze to bardzo pyszne drożdżówki wytrawne z cebulą, choć ja do tej pory  trochę inaczej je piekłam.
Ten przepis jest równie świetny, a dodatek maku podkręca wypiek.
Trochę jedynie zmniejszyłam zawartość soli, gdyż używam jej niewiele.
Zmieniłam również kształt i osypałam brzegi odrobiną maku, bo przepadam za takimi rantami obsypanymi ziarenkami.
No i wyszła taka pychotka, po której nie ma już śladu.



Oto przepis (12 sztuk)
Cebularze  - przepis oryginalny (w nawiasach moje proporcje)
NA FARSZ:
  • 5 dużych cebul
  • 6 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka soli (1/2 łyżeczki)
  • 4 łyżeczki maku (5 łyżeczek maku)

NA CIASTO:
  • 500 g mąki
  • 15 g suchych drożdży (albo ok. 40-50 g świeżych)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 jajko
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 2 łyżeczki soli (1 łyżeczka soli)
  • 60 g masła lub margaryny
  • 1 jajko do posmarowania







Cebulę kroimy w grubą kostkę  (ja pokroiłam w piórka), dodajemy sól, mak, olej.













Dusimy cebulę na patelni pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez około 2 godziny. Taki długi czas duszenia jest potrzebny żeby wydobyć całą słodycz z cebuli.






Masło rozpuszczamy i wystudzone mieszamy z resztą składników na ciasto i zagniatamy. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie formujemy około 15 placków (12 cebularzy), robimy dnem szklanki wgłębienie na środku. W tym wgłębieniu kładziemy 1-2 łyżki cebuli, a brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem.




 Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut, następnie pieczemy 25 minut w temp. 180 stopni.
















Wypiekali ze mną:
Agnieszka z Aga w kuchni
Lidia z Facebooka
Paweł z Chleby.info


Fanpage Wypiekania na śniadanie: KLIK
Strona wydarzenia na Facebooku: KLIK


10 komentarzy:

  1. Wyglądają wspaniale, jak prawdziwe cebulaki. Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale piękne..Dzięki za wspólne wypiekanie..

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuje za wspólne pieczenie Twoje cebularze prezentują się apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny kształt zrobiłas, dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super Ci wyszły, dziękuje za wspólne pyszne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję wszystkim wypiekającym - było pięknie i pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Śliczne. Jak ja lubię cebularze!

    OdpowiedzUsuń
  9. Dziękuje za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń