19 lutego 2015

Krem groszkowy

Wypatrując wiosny ugotowałam krem groszkowy. 
Na oknie już wiosennie, zakwitło kilka narcyzów. Szczypior zieleni się imponująco i mięta.
Moje zupa też w wiosennej aranżacji.


Krem groszkowy

  • 1 opakowanie groszku mrożonego lub groszek z puszki
  • 1 litr bulionu warzywnego 
  • 1 kwaśne jabłko
  • kilka  ziemniaków 
  • sól i pieprz biały do smaku
  • pół szklanki kwaśnej śmietany wiejskiej
  • listki mięty do dekoracji 


Do gorącego bulionu warzywnego dodaj pokrojone drobno ziemniaki i jabłko. Jeśli używasz groszku  mrozonego dodaj go do zupy i gotuj wszystko do miękkości. 
 Jeśli użyjesz groszku z puszki dadaj go na końcu. Odłóż kilka łyżek groszku do dekoracji.
Zmiksuj zupę na gładką masę.
Dopraw do smaku solą i białym pieprzem.
Podawaj zupę ozdobioną wiejską śmietanką, posypaną groszkiem i listkami mięty.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz