12 lutego 2015

Kreple śląskie czyli pączki w kilku wariantach

 W tym roku w Tłusty Czwartek  postanowiłam sprawdzić przepis na kreple wypiekane w okolicach wsi Rudna.
Wprowdziłąm jednak pewną modyfikację. Nie wkładałam nadzienia przed pieczeniem, bo
każdy lubi inny. Podałam więc z pączkami konfirutę z róży, konfiturę z malin, Nutellę
bitą śmietanę i ...nożyk.



Po nacięciu nakładaliśmy nadzienie jakie chcieliśmy i w jakiej ilości.
Zawsze byłam rozczarowana, gdy  w środku pączka była tylko kropelka marmoladki.
Mój sposób podania pozwolił na dogadzanie sobie z nadzieniem do woli :)



Kreple śląskie czyli pączki w kilku wariantach



  • około 1/2 kg mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • 20 ml rumu 80%
  • 200 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 7,5 dag masła
  • 5 dag drożdży
  • 1 łyżka rumu 80%  (lub spirytusu)
  • cukier puder do posypania
  • konfitury owocowe, bita śmietana, Nutella do nadziania
W letnim mleku wymieszaj 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru i rozkruszone drożdże.
Pozostały cukier  miksuj z żółtkami i jajem. Do masy jajecznej dodaj rum,
wyrośnięty zaczyn drożdżowy, pozostałą mąkę, stopione, letnie masło oraz szczyptę soli.
Wyrabiaj gładkie ciasto tak długo , aż zacznie odstawać od ręki.
Nakryj misę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi objętość przełóż je na posypaną mąką stolnicę.
Rozwałkuj ciasto  na duży placek grubości 1 cm.
 Szklaneczką wycinaj pączki. Odstaw paczki do ponownego wyrośnięcia.
Usmaż pączki na złoty kolor w  gorącym tłuszczu, najlepiej w frytownicy ustawiając pokrętło na pączki.




Patyczkiem  nakłuwaj pączki sprawdzając czy dobrze się upiekły  (test suchego patyczka).
Układaj usmażone pączki na papierowym ręczniku.





Po przestudzeniu podawaj pączki przecięte w połowie i nadziane konfiturą z płatków róży lub malin.



Możesz przełożyć pączki bitą śmietaną z dodatkiem cukru pudru trzcinowego.....



....lub z bitą śmietaną i truskawkami.





1 komentarz:

  1. Ah, jo! (jakby powiedział Krecik...). Moja Hurma się zachwyciła!

    OdpowiedzUsuń