17 lutego 2015

Pstrąg duszony w porach

Po szalonych i tłustych ostatkach na początek okresu postu proponuję Wam
niezwykle delikatne i zdrowe danie. Pstrąg uduszony na porach  można podać jeszcze lżej omijając punkt z zagęszczaniem mąkąi śmietanką.



Pstrąg duszony w porach

  • 2 pstrągi
  • 1 duży por
  • 2 łyżki kaśnej śmietany wiejskiej
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka mąki
  • pęczek rozmarynu
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • sól i pieprz biały do smaku
Oczyść ryby, skrop je sokiem cytrynowym, posyp je odrobiną soli i pieprzem ziołowym
Odkrój białą część pora, przekrój ją wzdłuż i umyj starannie by pozbyć się piasku.
Pokrój na półplasterki. Na rozgrzanym na patelni maśle krótko przesmaż pora, zalej
bulionem i poduś 5 minut z dodatkiem gałązek rozmarynu.



Włóż pstrągi na patelnię i pod przykryciem duś ryby w porach po około 10 minut
 z każdej strony na bardzo małym ogniu.
Czas duszenia zależy od grubości ryby.




Wyjmij ryby na półmisek odstaw na chwilę w ciepłe miejsce.
Sos zagęść mąką wymieszaną w małej ilości wody. Dodaj śmietankę.
Wymieszaj po czym dopraw sos ostatecznie solą i pieprzem do smaku.
Polej pstrągi sosem i podawaj z garstką ugotowanego ryżu lub kaszki kuskus.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz