19 lutego 2015

Małdrzyki z truskawkami

Małdrzyki to placki serowe pieczone w górskich rejonach południa Polski.
Zimą podawano je posypane cukrem pudrem, zaś latem z owocami.
Dzięki zastosowaniu mrożonek placuszki z owocami możemy jeść  cały rok.



Małdrzyki z truskawkami


  • 1/2 kg twarogu wiejskiego
  • ok 3 dag mąki
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • szczypta soli
  •  1 opakowanie mrożonki Hortex "Truskawki bez szypułek"
  • kilka łyżek brązowego cukru
  • szczypta kardamonu
  • szczypta chilli (opcjonalnie)
  • odrobina oleju do smażenia


Twaróg zmiel lub przeciśnij przez praskę. Dodaj jajo, szczyptę soli i cukier z wanilią.
Dodaj mąkę  i wymieszaj.  Smaż placuszki na nieprzywieralnej patelni skropioną olejem.
Truskawki rozmroź, posyp cukrem, szczyptą kardamonu i krótko przesmaż na patelni by owoce lekko zmiękły i wytworzył się pyszny truskawkowy sos.
Jeśli lubisz możesz dodać szczyptę chilli.
 Podawaj małdrzyki polane pysznym sosem z truskawkami. 



2 komentarze: