17 lutego 2015

Wafle orzechowe z porzeczkową nutą.


Na ostatki proponuję dla tych, którzy nie mają ochoty na smażenie sterty chrustu
dość wytrawne wafle z masą czekoladowo-orzechową z nutą czarnej porzeczki.
W poszukiwaniu idealnej masy do wafli tym razem użyłam czekolady i śmietanki kremowej oraz sporo orzechów.
Dzięki temu wafle są bardziej wytrawne w smaku i zdrowsze.



Wafle orzechowe z porzeczkową nutą




  • 1 opakowanie wafli tradycyjnych
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 200 ml śmietanki kremowej
  • 100 g masła niesolonego
  • 200 ml gęstego przecieru z czarnej porzeczki
  • około 1 szklanki zmielonych orzechów włoskich





Do miseczki włóż świeże masło, połamaną czekoladę i śmietankę.
Rozpuść wszystko mieszając nad garnkiem gorącej wody.
Gdy masa będzie jednolita zestaw miskę i  dodaj orzechy dość drobno zmielone (lub posiekane).
Ilość zależy od tego jak drobno są zmielone orzechy.


Po dokładnym wymieszaniu przekładaj masą kolejne wafle dociskając je mocno tak, by się zlepiły.
Ostatnią przełóż dodatkowo gęstym przecierem porzeczkowym.
Jeśli twój zawiera dużo wody weź go więcej i odparuj na rondlu podgrzewając na małym ogniu.



Zawiń wafle w folię i obciąż deseczką a następnie czymś ciężkim.
Po godzinie pokrój w prostokąty lub romby i wyłóż na talerzyk.


2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. U mnie wszyscy domownicy bardzo je lubią.
      Jedyny minus to , że szybko znikają ;)

      Usuń