Na ostatki proponuję dla tych, którzy nie mają ochoty na smażenie sterty chrustu
dość wytrawne wafle z masą czekoladowo-orzechową z nutą czarnej porzeczki.
W poszukiwaniu idealnej masy do wafli tym razem użyłam czekolady i śmietanki kremowej oraz sporo orzechów.
Dzięki temu wafle są bardziej wytrawne w smaku i zdrowsze.

Wafle orzechowe z porzeczkową nutą
- 1 opakowanie wafli tradycyjnych
- 100 g czekolady mlecznej
- 100 g czekolady gorzkiej
- 200 ml śmietanki kremowej
- 100 g masła niesolonego
- 200 ml gęstego przecieru z czarnej porzeczki
- około 1 szklanki zmielonych orzechów włoskich

Do miseczki włóż świeże masło, połamaną czekoladę i śmietankę.

Gdy masa będzie jednolita zestaw miskę i dodaj orzechy dość drobno zmielone (lub posiekane).
Ilość zależy od tego jak drobno są zmielone orzechy.

Ostatnią przełóż dodatkowo gęstym przecierem porzeczkowym.
Jeśli twój zawiera dużo wody weź go więcej i odparuj na rondlu podgrzewając na małym ogniu.

Zawiń wafle w folię i obciąż deseczką a następnie czymś ciężkim.
Po godzinie pokrój w prostokąty lub romby i wyłóż na talerzyk.
Uwielbiam takie wafle :)
OdpowiedzUsuńU mnie wszyscy domownicy bardzo je lubią.
UsuńJedyny minus to , że szybko znikają ;)