Zupa jest smaczna, wegetariańska i bardzo tania. Dzięki zastosowaniu jest ekspresowa w wykonaniu.

Zupa dyniowo paprykowa z płatkami ryżowymi
- 1/2 paczki (90 g) płatków ryżowych "Kupiec"
- około 1/2 kg miąższu dyni
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1,5 l bulionu warzywnego (lub wody)
- mały słoiczek przecieru paprykowego
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- szczypta suszonego imbiru
- listki pietruszki do dekoracji
Obierz cebulę i paprykę.

Na rozgrzanym maśle zeszklij pokrojoną cebulę, dodaj paprykę i miąższ dyni.
Podduś chwilę po czym zalej bulionem. Dodaj suszony tymianek, pieprz ziołowy i przecier paprykowy.
Gotuj wszystko 10 minut po czym dodaj płatki ryżowe.
Gotuj je w zupie dwie minuty. Dopraw zupę solą i pieprzem do smaku.

Podawaj zupę posypaną listeczkami pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz