W Wielkopolsce kluchy na łachu jada się jako dodatek do kaczki pieczonej z jabłkami.
Śląskie buchty zjada sie z owocowym sosem, najczęściej jagodowym.
Dzięki mrożonym owocom Hortex możemy takie buchty serwować cały rok.

Buchty z owocami Hortex
- 1 opakowanie mrożonki Hortex
- 3 łyżki brązowego cukru
- szczypta kardamonu
- ciasto: około 500 g mąki
- 50 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 1 duże jajko
- 1 szklanka letniego mleka
- szczypta soli
- 50 g masła
- listki mięty do dekoracji
Truskawki wsyp do rondelka, dodaj cukier, wymieszaj i odstaw.
Gdy truskawki puszczą sok dodaj szczyptę kardamonu i podgrzewaj je na małym ogniu.
Gdy sos zgęstnieje odstaw z ognia.
Masło rozpuść i wystudź.
Drożdże rozetrzyj z 2 łyżkami cukru. Do mleka dodaj drożdże i 2 łyżki mąki.
Odstaw. Gdy drożdże zaczną się burzyć dodaj pozostałe składniki ciastai wyrób gładkie ciasto drożdżowe.Odstaw ciasto do wyrośnięcia.
Gdy podwoi swoją objętość rozwałkuj je na placek po czym wykrawaj szkalnką koła.
Odstaw je do ponownego wyrośnięcia. Gotuj kluski na parze w parowarze lub na sicie nad
gotującą się wodą (pod przykryciem).
Podawaj gorące kluski z sosem z owocami udekorowane listkami mięty.


ach, lubię takie słodkie obiadki!
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takich bułeczek. I zawsze mi się wydaje, że muszą być niedopieczone w środku, bo sama para nie wystarczy. A przecież to nieprawda.
OdpowiedzUsuńU mnie wszyscy tak je lubią, że paruję minimum 25 szt. Co ty na to?
OdpowiedzUsuń