1 marca 2015

Buchty z owocami Hortex

Buchty, kluchy na łachu, kluski na parze to nazwa klusek drożdżowych ugotowanych na parze.
W Wielkopolsce kluchy na łachu jada się jako dodatek do kaczki pieczonej z jabłkami.
Śląskie buchty zjada sie z owocowym sosem, najczęściej jagodowym.
Dzięki mrożonym owocom Hortex możemy takie buchty serwować cały rok.



Buchty z owocami Hortex



  •  1 opakowanie mrożonki Hortex
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • szczypta kardamonu
  • ciasto: około 500 g mąki
  • 50 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka letniego mleka
  • szczypta  soli
  • 50 g masła
  • listki mięty do dekoracji 


Truskawki wsyp do rondelka, dodaj cukier, wymieszaj i odstaw.
Gdy truskawki puszczą sok dodaj szczyptę kardamonu i  podgrzewaj je  na małym ogniu.
Gdy sos zgęstnieje odstaw z ognia.
Masło rozpuść i wystudź.
Drożdże rozetrzyj z 2 łyżkami cukru. Do  mleka dodaj drożdże i 2 łyżki mąki.
Odstaw. Gdy drożdże zaczną się burzyć dodaj pozostałe składniki ciasta
 i wyrób gładkie ciasto drożdżowe.Odstaw ciasto do wyrośnięcia.
Gdy podwoi swoją objętość rozwałkuj je na placek po czym wykrawaj szkalnką koła.
Odstaw je do ponownego wyrośnięcia. Gotuj kluski na parze w parowarze lub na sicie nad
gotującą się wodą (pod przykryciem).
Podawaj gorące kluski z sosem z owocami udekorowane listkami mięty.
 



3 komentarze:

  1. ach, lubię takie słodkie obiadki!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam takich bułeczek. I zawsze mi się wydaje, że muszą być niedopieczone w środku, bo sama para nie wystarczy. A przecież to nieprawda.

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie wszyscy tak je lubią, że paruję minimum 25 szt. Co ty na to?

    OdpowiedzUsuń