W Wielkopolsce kluchy na łachu jada się jako dodatek do kaczki pieczonej z jabłkami.
Śląskie buchty zjada sie z owocowym sosem, najczęściej jagodowym.
Dzięki mrożonym owocom Hortex możemy takie buchty serwować cały rok.
Buchty z owocami Hortex
- 1 opakowanie mrożonki Hortex
- 3 łyżki brązowego cukru
- szczypta kardamonu
- ciasto: około 500 g mąki
- 50 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 1 duże jajko
- 1 szklanka letniego mleka
- szczypta soli
- 50 g masła
- listki mięty do dekoracji
Truskawki wsyp do rondelka, dodaj cukier, wymieszaj i odstaw.
Gdy truskawki puszczą sok dodaj szczyptę kardamonu i podgrzewaj je na małym ogniu.
Gdy sos zgęstnieje odstaw z ognia.
Masło rozpuść i wystudź.
Drożdże rozetrzyj z 2 łyżkami cukru. Do mleka dodaj drożdże i 2 łyżki mąki.
Odstaw. Gdy drożdże zaczną się burzyć dodaj pozostałe składniki ciasta
i wyrób gładkie ciasto drożdżowe.Odstaw ciasto do wyrośnięcia.
Gdy podwoi swoją objętość rozwałkuj je na placek po czym wykrawaj szkalnką koła.
Odstaw je do ponownego wyrośnięcia. Gotuj kluski na parze w parowarze lub na sicie nad
gotującą się wodą (pod przykryciem).
Podawaj gorące kluski z sosem z owocami udekorowane listkami mięty.
ach, lubię takie słodkie obiadki!
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takich bułeczek. I zawsze mi się wydaje, że muszą być niedopieczone w środku, bo sama para nie wystarczy. A przecież to nieprawda.
OdpowiedzUsuńU mnie wszyscy tak je lubią, że paruję minimum 25 szt. Co ty na to?
OdpowiedzUsuń