25 lutego 2015

Fantazja jęczmienna na liściu kapusty

Jak zauważyliście gotuję ostatnio z marką "Kupiec". Bardzo dobrze jest mieć mały zapas kasz i owsianek w kuchennej szafce. Szczególnie kasze  przydadzą się tym którzy mają mało czasu.
Gdy ma się mało czasu można z torebki kaszy wyczarować zdrowe, pełnowartosciowe danie.
Tak własnie było ze mną, pusta lodówka...no prawie pusta.
Pół paczki kiełków na patelnię, orzechy (mam je zawsze) i kaszę jęczmienną perłową.
Tak właśnie powstało to danie.

Fantazja jęczmienna na liściu kapusty

(dla 2 osób)

  • 1 torebka kaszy jęczmiennej perłowej "Kupiec"
  • 1 łyżeczka masła sklarowanego
  • 2 łyżki kiełków na patelnię
  • 1 cebula
  • 1 szklanka miąższu dyni pokrojonego w kosteczkę (może być mrożonka)
  • 1/2 szklanki pokruszonych orzechów włoskich
  • 4 liście kapusty pekińskiej (bez nerwów lisciowych)
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • sól i pieprz świeżo zmielony do smaku

Wstaw woreczek z kaszą do gorącej lekko osolonej wody i gotuj kasze 15 minut.
Pokruszone orzechy włoskie upraż na suchej patelni. Zdejmij je z patelni do ostudzenia. 
Obierz cebulę, pokrój ją w kosteczkę. Zeszklij ją na maśle.       Dodaj dynię, kiełki,  tymianek i smaż  wszystko  5 minut.         Dodaj orzechy, dopraw solą i pieprzem. 
Na talerze wyłóż liście kapusty pekińskiej, ułóż gorącą kaszę i rozłóż warstwę dyni z orzechami.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz