10 lutego 2015

Krem z dyni z naleśnikiem i sezamem

Jeśli zostanie Wam kilka naleśników możecie pokroić je jak makaron, usmażyć na chrupiąco z sezamem i podać do zupy.



Krem z dyni z naleśnikiem i sezamem


    ZUPA KREM
  • 70 dag miąższu dyni
  • 1 kwaśne jabłka
  • 1,5 l bulionu warzywnego 
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • szczypta chilli i imbiru
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • miód i  sól do smaku
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego 
  • 2 naleśniki
  • 2 łyżki sezamu
  • listki pietruszki do dekoracji




Obierz dynię oraz jabłko - pokrój wszystko w kostkę.
Wsyp wszystko do  garnka, zalej bulionem - gotuj do miękkości dyni.
Miksuj zupę na gładko lub przetrzyj przez sito.
Dodaj przyprawy, mleko kokosowe i trzymaj zupę na bardzo małym ogniu 5 minut, by smaki sie połaczyły.





Na gorącej patelni przesmaż na oleju naleśniki pokrojone w paseczki (jak makaron) razem z sezamem.






Podawaj zupę na gorąco posypaną makaronem z naleśnika przesmażonego z sezamem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz