25 października 2013

Lekka zupa jarmużowa

Jarmuż jest mało znanym warzywkiem. Trudno go kupić, więc czasem, gdy mam okazję kupić tackę ze świeżymi liśćmi jarmużu - robię to bez wahania. Jest bardzo zdrowy i można jeść go w różnej formie.
Najprościej ugotować zupę!



Lekka zupa jarmużowa



  • około 12 liści jarmużu
  • 4  średnie ziemniaki
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 1 zabek czosnku
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz ziołowy do smaku
  • natka pietruszki do posypania



Umyj i obierz warzywa. Liście jarmużu pokrój drobno po wycięciu zgrubienia w środku liścia.











Ziemniaki pokrój w kostkę. Zalej warzywa bulionem, dodaj posiekany czosnek i gotuj do miękkości.








Pokrój cebulę, zeszklij ją na rozgrzanej na patelni oliwie.  Oprósz mąką, smaż cebulę mieszając przez kilka minut po czym wsyp do zupy. Dopraw zupę sola i pieprzem ziołowym do smaku.
Gotuj jeszcze przez kilka minut na małym ogniu.




Podawaj zupę gorącą posypaną posiekaną natką pietruszki.







2 komentarze:

  1. czegoś takiego jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię jarmuż.
    W tym roku zasiałam go w ogródku, pięknie wyrósł. Polecam własną uprawę:)

    Bernadeta

    OdpowiedzUsuń