10 października 2013

Szwajcarska zapiekanka makaronowa.

W poszukiwaniu  ciekawych tradycyjnych dań z makaronem znalazłam przepis na zapiekankę
Macaronnes au jambon a la maniere de l'emmental.
Bardzo mi się spodobała. Prosta w wykonaniu, smaczna. Postanowiłam ją przygotować na obiad.
Przystanek Szwajcaria :



Szwajcarska zapiekanka makaronowa.
  • 400 g makaronu wstążki
  • 250 g szynki wiejskiej (lub kiełbasy)
  •  2 jaja
  • 200 ml wiejskiej śmietanki
  • 50 g startego emmentalera (lub innego dobrego sera żółtego)
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • ugotowane różyczki brokuła do przybrania
  • natka pietruszki do posypania
  • masło sklarowane do wysmarowania formy





Ugotuj makaron al dente. Przelej zimna wodą.






Szynkę pokrój na  paseczki (kilka plastrów odłóż do dekoracji) - wymieszaj z makaronem po czym ułóż w wysmarowanej masłem formie do zapiekania.









Jaja wymieszaj ze śmietanką, lekko posól i popieprz - zalej nią makaron.








Górę posyp startym serem.
Zapiecz w piekarniku w temp. 180 st.C pod przykryciem przez około 40 minut. Pod koniec zapiekania zdejmij pokrywę i włącz termoobieg, by ser lekko się zarumienił.






Podawaj zapiekankę udekorowaną różyczkami brokuła, zwiniętymi w różyczki plasterkami szynki  i posypaną natką pietruszki.



















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz