14 października 2013

Ukraińska zupa z leśnych grzybów z łazankami

Przeglądałam sporo przepisów kuchni ukraińskiej, tych z makaronem i tych bez.
Najbardziej  spodobała mi się gęsta, zaprawiona wiejską śmietanką zupa grzybowa z łazankami.
I taka własnie zupę Wam zaprezentuję.



Ukraińska zupa z leśnych grzybów z łazankami.
  • 200 g łazanek
  • około 10 średnich borowików lub podgrzybków
  • 1 cebula
  • 2 czubate łyżki masła
  • 1 i 1/2 litra dobrego bulionu
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • 1 czubata łyżka mąki
  • 1/2 szklanki wiejskiej śmietanki
  • kilka łyżek wiejskiej śmietany i listków pietruszki do dekoracji


Ugotuj łazanki wg przepisu na opakowaniu.








Obierz cebulę i oczyść grzyby.
Poszatkuj drobno cebulę i zeszklij ją na 1 łyżce masła. Grzyby pokrój w plasterki - dodaj do cebulki, lekko posól i popieprz - duś je do miękkości. Zalej grzyby gorącym bulionem.






 Z 1 łyżki masła i mąki zrób zasmażkę. Dodaj ją do zupy. Zagotuj ją po czym  zapraw wiejską śmietanką.
Podawaj gorącą zupę  z  łazankami.
Na górze każdego talerza zrób kleksa z gęstej wiejskiej śmietanki, ułóż listki pietruszki i oprósz świeżo zmielonym pieprzem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz