21 października 2013

Komosa ryżowa trójkolorowa.

Sporo słyszałam o komosie ryżowej, o jej wspaniałych właściwościach.
Nie jest tania, jednak ze względu na  bogactwo minerałów  i witamin, na kwasy omega 3, niski indeks glikemiczny  i bardzo wartościowe białko warto ją jeść.
Tak więc zaczynam  ją poznawać.
Ugotowałam ją na sypko  wg przepisu na opakowaniu z dodatkiem odrobiny soli, pieprzu ziołowego i oleju. W smaku przypominała trochę mak zmielony.
Stwierdziłam, że to świetny dodatek do warzyw szczególnie w diecie wegetariańskiej.


Komosa ryżowa trójkolorowa.

  • 1 szklanka komosy trójkolorowej
  • 2 szklanki wody
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego


Komosę zalej wodą i gotuj około 20 minut do miękkości na małym ogniu.



Pod koniec gotowania dodaj szczyptę soli, pieprz ziołowy i olej.
Gdy komosa wpije całą wodę zapakuj garnek z przykrywką w koc i odstaw na 15 minut by doszła.









Podawaj z dowolnymi warzywami.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz