16 października 2013

Dorsz zapiekany z dynią i imbirem

Przez ostatni tydzień w mojej kuchni "rządził makaron". Tak go lubię, że z przyjemnością wzięłam udział  w konkursie na europejskie  dania makaronowe.
Dziś już były ziemniaczki, surówka i ryba zapiekana w piekarniku.
Dorsz zapiekany  z dynią, imbirem, cebulą i odrobiną miodu, z dodatkiem sera Castello i orzechów włoskich smakował wyśmienicie.
Miła odmiana w kuchni :)



Dorsz zapiekany z dynią i imbirem

  • 1 mała młoda dynia lub 1/2 kg miąższu
  • 4 średnie filety  z dorsza
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 duża cebula
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 10 dag masła Lurpak klasyczne
  • 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 5 dag sera Castello z niebieską pleśnią
  • kilka skruszonych orzechów włoskich
  • natka pietruszki i pieprz świeżo zmielony do posypania



Umyj filety  i pokrój je na połówki. Zalej je mlekiem i odstaw na kilka godzin.
Obierz cebulę, imbir  i dynię.
Pokrój dynię i cebulę w cieniutkie plasterki (na tarce do ogórków). Posiekaj imbir.
Wyjmij rybę z mleka, osusz.
Wymieszaj  miód z pieprzem ziołowym, imbirem  i odrobiną soli. Posmaruj glazurą rybę.




Naczynie żaroodporne  wysmaruj masłem, posyp siekanymi orzechami.








Układaj kawałki ryby na zakładkę, posypuj każdy cebulą i dynią.









Na każdej zakładce ułóż paseczek masła. Posyp wszystko zmielonym pieprzem.







Wstaw do nagrzanego  do 170 st.C piekarnika. Zapiekaj pod przykryciem około 30 minut w zależności od grubości zapiekanej warstwy. Zdejmij pokrywę, pokrusz ser Castello i posyp nim zapiekankę. Rozsyp na górze pokruszone orzechy.













Zapiekaj  do chwili aż ser się lekko rozpłynie   a zapiekanka się zarumieni.
Podawaj rybę na gorąco posypaną posiekaną natką pietruszki.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz