8 października 2013

Pomidorowa pasta śledziowa

Ja zauważyliście niezbyt często używam wędlin. Pieczywo wole posmarować pastą własnoręcznie wykonaną. Ostatnio zrobiłam bardzo smaczną pastę z wędzonych śledzi.
Dzięki dodaniu koncentratu pomidorowego pasta była bardzo smaczna.



Pomidorowa pasta śledziowa



  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju rzepakowego lub masła sklarowanego
  • 1/2 kg wędzonych obranych śledzi
  • 1 ząbek czosnku
  • około 200 g koncentratu pomidorowego Pudliszki
  • 3 łyżki zmielonych orzechów nerkowca
  • sól i pieprz ziołowy do smaku


Obrane mięso ryby zmiel w maszynce do mięsa.




Obierz cebulę i czosnek. Posiekaj je drobno po czym zeszklij na oleju.







Dodaj koncentrat pomidorowy i zmielona rybę. Wymieszaj i na bardzo wolnym ogniu duś rybę kilka minut, by smaki się połączyły. Dodaj 2 łyżki zmielonych orzechów, dopraw pieprzem ziołowym i solą, jeśli ryba jest mało słona.



Pastę  przełóż do miseczki, posyp orzechami i odczekaj  aż wystygnie. Podawaj do pieczywa.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz