25 października 2013

Zapiekanka makaronowa pełnoziarnista z boćwiną (lub szpinakiem)

Dziś dzień makaronu, więc i u mnie nie może go zabraknąć....
jak zauważyliście to już 33 przepis makaronowy. :) tak to mój ulubiony składnik.
Dziś trochę oryginalny dodatek - boćwina, zdrowa, świeża z mojego ogrodu!
Jeśli nie macie boćwiny zastąpcie go równie zdrowym szpinakiem lub sałatą rzymską.



Zapiekanka makaronowa pełnoziarnista z boćwiną (lub szpinakiem)



  • pęczek buraka liściowego (boćwiny) lub szpinaku
  • 200 g żółtego sera
  • 250 ml śmietany
  • 4 jaja
  • szczypta czosnku granulowanego
  • pęczek szczypioru
  • sól i pieprz czarny i ziołowy do smaku
  • masło do wysmarowania formy 
  • sos czosnkowy (opcjonalnie)


Ugotuj makaron al dente wg przepisu na opakowaniu.




Oczyść liście boćwiny lub szpinaku-  pokrój je dość drobno (pozostawiając kilka liści do dekoracji).
Posiekaj szczypiorek.






Do miseczki wbij jaja, dodaj śmietanę i szczypior.Dopraw solą i pieprzem  oraz szczyptą czosnku granulowanego.









Zetrzyj ser w łezkę. Dodaj większą część sera - wymieszaj masę dokładnie.








Przygotuj naczynie  do zapiekania. Wysmaruj je masłem.
Do  foremki  przekładaj warstwami zimny makaron i  posiekane liście.
Zalej wszystko masą jajeczno-serową. Wyrównaj zapiekankę.





Górę posyp serem.
Zapiekaj około 25 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Liście do dekoracji wrzuć na wrzątek po czym przelej zimną wodą.











Przed podaniem  udekoruj  listkami boćwiny lub szpinaku i sosem czosnkowym.
 Oprósz je świeżo zmielonym pieprzem.
Do dania możesz podać miseczkę z sosem czosnkowym, jeśli lubisz.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz