11 października 2013

Austriackie szpecle serowe

W wielu krajach środkowoeuropejskich znane są szpecle, czyli drobny makaron podobny do małych kluseczek, trofii czy cos w tym rodzaju. Taki makaron zapieczony z serem smakuje rewelacyjnie.
Więc zaprezentuję Wam taki właśnie makaron podawany w Austrii



Austriackie szpecle serowe
  • 3duże jajka
  • około 400 g mąki pszennej
  • 1 cebula
  • 200 g  żółtego sera
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • pieprz i sól do smaku
  • około  1/2 szklanki wody
  • szczypior do posypania 
Wsyp mąkę, dodaję jajka, gałkę muszkatołową, szczyptę soli.
 Wyrabiaj makaron  dodając  stopniowo wodę tak, by ciasto było  elastyczne.


Metody wykonania małych kluseczek są różne.
 Jeśli masz specjalne urządzenie do szpecli - wykorzystaj je. Jeśli nie masz takowego, możesz ręcznie je formować odrywając kawałki ciasta i turlając na desce. Możesz też rozciągnąć ciasto na desce i nożem odkrawać kluseczki wprost na wrzącą , lekko posoloną wodę. Ta druga metoda jest dużo szybsza.




Ugotuj szpecle partiami we  wrzącej osolonej wodzie po pół minuty od wypłynięcia.
Wysmaruj masłem foremkę, przekładaj warstwy kluseczek startym serem, posypuj je świeżo zmielonym pieprzem.
Górę posyp resztą sera.



Zapiekaj w temp. 180 st. około 15 minut w zależności od kształtu formy, a co za tym idzie grubości warstwy.


Na pozostałym maśle przesmaż pokrojoną w plastry cebulę  (po uprzednim obraniu).
Przed podaniem  rozłóż cebulkę na górze. zapiekanki i posyp ją  szczypiorem oraz świeżo zmielonym pieprzem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz