9 października 2013

Alzacka zapiekanka makaronowa specjalnością kuchni francuskiej

W kuchni francuskiej, szczególnie na południu tego kraju  sporo jest dań z makaronem.
Ja mając do wyboru tylko jedno przygotowałam pyszną zapiekankę makaronową z kurczakiem i pieczarkami. Wszystko to co lubię w jednym daniu. Taką zapiekankę można zrobić z makaronu który został z poprzedniego dnia.



Alzacka zapiekanka makaronowa


  • 400 g  makaronu (muszelki, rurki, świderki, kokardki itp)
  • 1 niewielki kurczak (upieczony lub z grilla)
  • 1 łyżka masła
  • 250 g pieczarek
  • szczypta czosnku granulowanego
  • 100 ml śmietany
  • 2 jaja
  • bulion - około pół szklanki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • masło do wysmarowania formy 
  • natka pietruszki do dekoracji


Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu.









Oczyść pieczarki i pokrój je cieniutko po czym od razu przesmaż je na rozgrzanym maśle. Dopraw solą i pieprzem  oraz szczyptą czosnku granulowanego.








Obierz kurczaka z kości i skóry -  pokrój mięso.








Przygotuj  bladą zasmażkę z 2 łyżek masła i mąki, dodaj bulion w takiej ilości, by powstał gęsty sos. Dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem - wymieszaj i przestudź.
Do sosu włóż  rozkłócone jaja, wymieszaj dokładnie. Dodaj mięso i pieczarki  (zostawiając kilka łyżek do dekoracji) - wymieszaj ponownie.


Przygotuj 4 kamionkowe miseczki do zapiekania. Wysmaruj je masłem.
Do  miseczek przekładaj warstwami zimny makaron i sos z pieczarkami i kurczakiem.




 Zapiekaj około 25 minut w średnio nagrzanym piekarniku.
Przed podaniem  udekoruj zapiekanki pieczarkami, listkami pietruszki . Oprósz je świeżo zmielonym pieprzem.



 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz