29 października 2013

Jarmużowe gniazdka

Dziś dalej w temacie jarmużu, bo zdrowy, choć niezbyt popularny. Zaliczyłabym go do warzyw mało znanych.
Bardzo go lubię, bo po pierwsze zdrowy, a po drugie ładnie wygląda na talerzu ze względu na mocno karbowane liście. Zobaczcie jak wyglądają na talerzu  jarmużowe gniazdka, które jedliśmy na obiad. 



Jarmużowe gniazdka 

  • około 16 liści jarmużu
  • 14  niewielkich  ziemniaków ugotowanych w łupinach
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 pieczarek
  • 100 ml śmietanki
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 2 łyżki masła sklarowanego
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • pomidorki koktajlowe do dekoracji


                                 Umyj jarmuż dokładnie i wytnij  zgrubienia w środku liści. 
                                  Ugotuj do miękkości w lekko osolonej i osłodzonej wodzie.
Ziemniaki obierz z łupin i przekrój na połówki. Oczyść grzyby. pokrój je drobno. Obierz cebulę  i posiekaj ją drobno. Zeszklij ją na 1 łyżce rozgrzanego masła. Dodaj  pieczarki i posiekany czosnek- smaż  około 10 minut po czym podlej śmietanką. Dopraw solą i pieprzem - duś w śmietance około 5 minut. Zagęść sos mąką wymieszaną w niewielkiej ilości wody. Na drugiej patelni usmaż na 1 łyżce masła połówki ziemniaków  na złoty kolor.



Odsącz jarmuż z wody, z liści ułóż na talerzu gniazdka, każde z nich napełnij sosem pieczarkowym. Na górze każdego gniazdka ułóż połówkę ziemniaka. Udekoruj danie połówkami pomidorków, oprósz je sola i świeżo zmielonym pieprzem.









2 komentarze: