1 czerwca 2013

Zupa szparagowobakłażanowa

Sezon szparagowy w pełni, więc i w mojej kuchni królują szparagi.
Zup szparagowych gotowałam ostatnio kilka. Nie zdążyłam ich opisać, ale postaram sie nadrobić. Wszystkie są pyszne dla tych którzy lubią szparagi.
Została mi połowa wiązki zielonych szparagów...Trochę mało na zupę ....
Postanowiłam zasilić ją niewielkim bakłażanem. Powstała bardzo ciekawa w smaku zupa o niezbyt ciekawym kolorze, ale cóż? smak i zdrowe składniki też są ważne!



Zupa szparagowobakłażanowa




  • 1 niewielki bakłażan
  • ok 250 g szparagów zielonych
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki śmietanki kremowej
  • 1,5 litra bulionu
  • sól, cukier, biały pieprz do smaku
  • papryka słodka i ostra do posypania



Szparagi umyj, odłam czubki i umieść je na sicie pasujący do garnka.
Dolne części szparagów włóż do garnka. Bakłażana pokrój w niewielkie części, dodaj je do szparagów. Zalej bulionem, dodaj obrany czosnek, pół łyżeczki cukru i szczyptę soli - ugotuj do miękkości. Nad zupą umieść czubki szparagów i gotuj je w parze. Zupę zmiksuj za pomocą blendera po czym przetrzyj przez sito. Zawartość  sita wyrzuć, a zupę umieść w garnku na małym ogniu.



Zapraw zupę śmietanką uprzednio ją hartując. Jeśli lubisz gęstą zupę dodaj łyżeczkę mąki.
Dopraw zupę pieprzem do smaku oraz solą , jeśli trzeba.
Zupę podawaj na gorąco  udekorowaną czubkami szparagów i posypaną papryką słodką i ostrą w dowolnej proporcji. Jeśli lubisz ostro jeść  użyj więcej ostrej. Możesz podać ją z grzankami, groszkiem ptysiowym lub świeżym, domowym chlebem. 


1 komentarz: