21 czerwca 2013

Koktajl rabarbarowo-truskawkowy z balsamicznym oczkiem.

Od tygodnia przygotowuję codziennie jakiś smakołyk z truskawkami. Kiedy jak nie teraz  trzeba je jeść? Najlepsze polskie truskawki!
Takie prosto z pola truskawkowego, dojrzałe na słońcu.
Te najdorodniejsze używam do deserów. Drobne, słodsze i bardzo aromatyczne miksuję. Są składnikiem pysznych koktajli.



Koktajl rabarbarowo-truskawkowy z balsamicznym oczkiem.


  • ok. 400 g truskawek
  • 500 ml jogurtu 
  • pół szklanki musu rabarbarowego
  • miód do smaku
  • 2 łyżeczki octu  balsamicznego 
  • listki mięty do dekoracji

Truskawki umyj, obierz z szypułek. Pozostaw kilka do dekoracji.
Zalej truskawki jogurtem, dodaj mus rabarbarowy i miód do smaku. Zmiksuj wszystko razem.
Truskawki pokrój na cieniutkie plasterki. Rozlej koktajl do pucharków, ułóż na górze plasterki truskawek, udekoruj octem balsamicznym i listkami mięty.


Desery z truskawkami




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz