12 czerwca 2013

Sałatka ze szpinakiem i groszkiem

Dziś o pysznej sałatce z poprzedniego tygodnia.
Sałatka z szpinakiem, groszkiem, serem rokpol i migdałami. Na górze kwiaty groszku i szpinaku.
Jak sądzicie - ładnie się prezentuje?



Sałatka ze szpinakiem i groszkiem



  • pęczek szpinaku
  • kilkanaście strączków groszku cukrowego
  • 1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu
  • 10 dag sera rokpol
  • 1 niewielki ogórek
  • 3 łyżki uprażonych płatków migdałowych
  • sok z połówki cytryny
  • sól, biały pieprz i cukier brązowy do smaku
  • 2 łyżki oliwy Extra V.
  • kwiaty szpinaku i groszku do dekoracji



Umyj i obierz szpinak oraz groszek. Pokrój je w paseczki.








Do miski wsyp przestudzony ryż, dodaj szpinak i groszek. Obierz ogórka i pokrój go w kosteczkę.









Pokrój również w kosteczkę ser rokpol. Dodaj je do sałatki.
Wymieszaj sok z cytryny z oliwą, dopraw do smaku cukrem i solą. Wymieszaj dokładnie i wlej na sałatkę. Oprósz sałatkę pieprzem białym, dodaj migdały i wymieszaj.








Udekoruj kwiatami szpinaku i groszku.

Kwiatożercy 2013














1 komentarz:

  1. Cudnie! Wspaniale wygląda!
    Byle nie pachnącego groszku, bo byłby klops :/

    OdpowiedzUsuń