10 czerwca 2013

Kulki jaglane w malinach

Deser bardzo prosty, kasza, migdały i maliny. Do podkręcenia smaku kawałki kandyzowanego imbiru.



Kulki jaglane w malinach


  • 100 g  kaszy jaglanej
  • 1 łyżka masła
  • mała szczypta soli
  • 2 łyżki zmielonych  migdałów  bez skórki
  • 500 g malin
  • 250 ml wody
  • 4 łyżki cukru
  • kakao do posypania


Obierz maliny z szypułek, zasyp cukrem i odstaw.
Ugotuj kaszę jaglaną wg przepisu na opakowaniu z odrobiną soli. Pod koniec gotowania dodaj masło, migdały - wymieszaj by masło się rozpuściło.
Przestudź kaszę. Ulep z niej kuleczki.





Gdy maliny puszcza sok dodaj wodę i zagotuj.
1 łyżkę mąki ziemniaczanej rozpuść w niewielkiej ilości wody.
Wlewaj ją do gotujących się malin w takiej ilości, by je lekko zagęścić.
Wlej sos w pucharki, powkładaj kuleczki jaglane. Górę udekoruj posiekanym imbirem kandyzowanym i szczyptą ciemnego , dobrej jakości kakao.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz