23 czerwca 2013

Truskawkowe serduszka

Prosty i smaczny deser z truskawkami w kształcie serca.
Krem grysikowy z truskawkami na czekoladowym spodzie z różaną nutą.

  Truskawkowe serduszka

  • 400 ml mleka
  • 4 łyżki grysiku
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki cukru
  • kilka łyżek płatków migdałowych
  • około 50 dag truskawek
  • 10 dag czekolady
  • 1 łyżka wody różanej
  • 2 łyżki zmielonych orzechów
  • 2 łyżki poppingu (preparowanego amarantusa) 
  • listki melisy do dekoracji



Ugotuj grysik na gęsto  na mleku z dodatkiem cukru. Pod koniec gotowania dodaj masło i mieszaj dopóki się nie rozpuści. Po zdjęciu z ognia mieszaj od czasu do czasu, by nie zrobił się
 kożuch. Umyj i obierz truskawki.
Do foremek w kształcie serc ułóż na dnie połówki truskawek, posyp dno płatkami migdałowymi.
Przestudzony krem grysikowy nałóż do foremek zostawiając  miesjce na pół centymetrową warstwę czekolady.


Pozostałe truskawki pokrój w kostkę i wciśnij w masę.






 Stop czekoladę z dodatkiem wody różanej, dodaj orzechy- wymieszaj i lekko przestudź. Dodaj popping, wymieszaj i uzupełnij foremki masą czekoladową z różanym aromatem do pełna. Wstaw do lodówki na pół godziny.


Wyjmij deserki  na talerz. Podaj udekorowane listkami melisy.


2 komentarze: