24 czerwca 2013

Jaja sadzone w szpinaku z kwiatem chrzanu

Kasza  nieprażona gryczana jest niezwykle zdrowa. Dziś nietypowe dania.
Na krążku kaszy położyłam jaja sadzone w szpinaku (patent podobny jak niedawne jaja sadzone w rzodkiewce). Udekorowałam je pikantnymi kwiatami chrzanu.
Danie wyraziste i smaczne - polecam!



Jaja sadzone w szpinaku  z kwiatem chrzanu



    Kwiatożercy 2013
  • 150 g kaszy gryczanej nieprażonej
  • 1 duży pęczek liści szpinaku
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka bulionu
  • 10 dag masła Lurpak klasyczne
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 4 jaja
  • 1 płaska łyżeczka mąki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • pęczek  kwiatów chrzanu





Ugotuj kaszę na sypko w lekko osolonej wodzie. Pod koniec gotowania dodaj 5 dag masła oraz pieprz ziołowy. Wymieszaj. Gdy kasza będzie miękka wstaw ją w ciepłe miejsce.






Umyj i obierz szpinak z łodyg. Kwiaty szpinaku i kilkanaście liści pozostaw do dekoracji (są smaczne i wyraziste w smaku).Liście pokrój niezbyt drobno.Obierz i posiekaj drobniutko cebulę. Włóż 5 dag masła do rondelka o wysokim brzegu .Zagrzej je po czym zeszklij cebulkę  po czym  zalej ją bulionem, dodaj posiekany drobno czosnek i szpinak. Dopraw go solą, pieprzem  czarnym oraz gałką muszkatołową.

Mąkę wymieszaj w niewielkiej ilości wody i zagęść nią sos.



 Zrób w jarzynce dołki po czym w każdy wbij jajo. Trzymaj potrawę na bardzo małym ogniu pod przykryciem do chwili aż białko się zetnie a żółtko pozostanie  płynne.






Ułóż kaszę na talerzach przy pomocy obręczy w krążek. Ułóż na każdej porcji  kaszy  szpinak oraz jajo sadzone.
Udekoruj danie listkami i kwiatami szpinaku oraz chrzanu. Jajo oprósz odrobiną pieprzu.









1 komentarz:

  1. tez bardzo lubię kaszę gryczaną, bardzo dobry pomysł na jej podanie:)

    OdpowiedzUsuń