21 czerwca 2013

Masełko orzechowo-pietruszkowe

Wczoraj zrobiłam pyszne, zdrowe "smarowidełko" do chleba.
Jest dobrym podkładem pod pleśniowy serek typu Brie, żółty ser lub  cokolwiek innego.
Można podać je również z młodymi ziemniaczkami ugotowanymi w łupinach.
Prawdę mówiąc jest pyszne ze świeżym domowym chlebem.
Spieszę z przepisem.

Masełko orzechowo-pietruszkowe




  • 150 g masła
  • 100 ml oliwy Extra V.
  • 2 pęczki pietruszki
  • pół szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki miodu


Umyj i osusz natkę pietruszki, zerwij wszystkie listki i wrzuć do wysokiego pojemnika.
Zalej listki oliwą i zmiksuj blenderem z dodatkiem soli i miodu.




 Do zielonej masy dodaj miękkie masło dobrej jakości i zmielone orzechy. Wymieszaj bardzo dokładnie.
Wstaw do lodówki. Masełko jest bardzo "smarowne " nawet wyjęte prosto z lodówki.




2 komentarze:

  1. fajny pomysł, super smakuje napewno z świeżym chlebkiem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, już niewiele zostało...

    OdpowiedzUsuń