26 czerwca 2013

Rzodkiewkowe pesto

Sporo  rzodkiewki z bujnymi listkami wyrwałam wczoraj z grządki. Czerwone kuleczki zjedliśmy z twarożkiem.  A liście podobno zdrowsze od kulek wyrzucić?
O nie! Dodałam mały pęczek rukoli i postanowiłam zrobić pesto.

Rzodkiewkowe pesto

  • duży pęczek rzodkiewkowych liści
  • mały pęczek rukoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki zmielonych migdałów  (obranych ze skórki) 
  • 2 łyżki drobno startego parmezanu
  • około pół szklanki oliwy Extra V.
  • pół łyżeczki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz biały do smaku







Umyj i osusz  liście rzodkiewek oraz rukoli. Włóż je do wysokiego naczynia, zalej  oliwą po czym zmiksuj. Dodaj pozostał składniki, czosnek, migdały, parmezan, sok z cytryny i miód, zmiksuj  na gładką masę ponownie . Jeśli masa jest zbyt gęsta dodaj jeszcze oliwy, dopraw do smaku solą i pieprzem.  Sos ten podawaj do makaronu lub ryżu. Jeśli  nie zużyjesz całego możesz przechować go w słoiczku przez kilka dni w lodówce. Ja polewam  go odrobiną oliwy by zabezpieczyć przed szybkim zepsuciem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz