12 czerwca 2013

Deser truskawkowy z duszkiem.

Kolejny letni deser nie wymagający dużo czasu i umiejętności.
Piekłam ciastka a właściwie rogaliki z ciasta francuskiego i pozostał mi prostokąt ciasta wielkości
5 x 20 cm. Na ciastka za mało, na dekorację do pysznego deseru w sam raz.
I tak właśnie powstały ciasteczka w kształcie duszków które  zastosowałam do dekoracji deseru truskawkowego.


Deser truskawkowy z duszkiem.


Najpierw kilka słów o ciasteczkach ...


Ciasteczka duszki

  • płat ciasta francuskiego (5 x 25)
  • 2 łyżki sezamu
  • rozkłócone żółtko
  • stopiona czekolada do dekoracji (kilka kostek)

Z ciasta francuskiego powycinaj trójkąty.
Ze skrawków ułóż niby rączki i buciki.
Posmaruj rozkłóconym żółtkiem dolną część trójkątów i posyp sezamem.
Upiecz w nagrzanym do temp. 190 st. C piekarniku na rumiany kolor.
Po ostudzeniu zaznacz czekoladą oczy i usta, udekoruj wg uznania.
Po ostudzeniu polewy użyj ciasteczka do dekoracji deserów.


Deser truskawkowy z duszkiem


  • około 600 g truskawek
  • cukier brązowy do smaku
  • 400 g twarożku  
  • pół szklanki kremówki (lub jogurtu w wersji light)
  • ciasteczka do dekoracji
  • listki stewii do dekoracji

Twarożek zmiksuj delikatnie ze śmietanką.
Truskawki zmiksuj z dodatkiem 100 ml wody  i cukru do smaku, zostawiając kilka najładniejszych do dekoracji.
Do pucharków nakładaj warstwami naprzemiennie twarożek i mus truskawkowy.
Górę udekoruj kleksem twarożku na którym połóż truskawkę oraz ciasteczkiem w postaci duszka i listkiem stewii.




              











Desery z truskawkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz