2 czerwca 2013

Deser z ananasem i nutą szałwii

Niezwykle prosty i szybki deser, który przygotowałam w 10 minut.
Mam nadzieję, że Wam się spodoba :) Możecie użyć ananasa w puszce lub świeżego, ten ostatni na pewno będzie zdecydowanie lepszy. U nas trudno o dojrzałego ananasa, a dojrzewanie w warunkach domowych nie zawsze kończy się sukcesem.


Deser z ananasem i nutą szałwii



  • 1 puszka ananasa w lekkim syropie 
  • 250 g twarożku wiejskiego 
  • 4 płaskie łyżeczki cukru trzcinowego
  • 8 pałeczek czekoladowych (lub czekolady o innym kształcie)
  • 4 kwitnące pędy szałwii


Odsącz ananasa z syropu. Rozgnieć lub zmiksuj twarożek z dodatkiem syropu ananasowego. Dodaj go tyle , by powstała gładka , kremowa masa.
Ułóż plastry ananasa w miseczkach, na każdy nałóż łyżkę twarożku po czym nakryj drugim plastrem. Na górze deseru ułóż jeszcze odrobinę twarożku, posyp go cukrem trzcinowym i udekoruj płatkami kwiatów szałwii.




 Wetknij pałeczki czekoladowe i po jednym niewielkim listku szałwii.

















Kwiatożercy 2013

5 komentarzy:

  1. Pyszny na pewno:)polecam ananasa w syropie kawowym albo z wanilią dla odmiany dostępny na www.anielskieprzysmaki.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały, u mnie zakwitł rozmaryn i nie mogę się zdecydować, do czego go użyć :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dodałabym odrobinę do sosu szparagowego lub sałatki z białym mięsem w roli głównej :)

      Usuń