21 czerwca 2013

Jaja sadzone w rzodkiewce z kwiatem siedmiolatki

Ostatnio takie wiosenne upały, że nawet mój mąż nie ma specjalnie ochoty na mięso.
Obiadki więc z warzywami, no czasem z jajeczkiem.
W moim ogrodzie sporo dorodnych rzodkiewek, więc i zjadamy ich spore ilości.
Ponieważ liście są bardziej wartościowe od kuleczek, a liście moich rzodkiewek są nie pryskane chemią i świeże - więc używam  ich również. Dziś własnie taki przepis na danie z listkami rzodkiewki dekorowane dużym kwiatem cebulki siedmiolatki.
Kwiat jest bardzo smaczny i bardzo cebulowy, delikatny w smaku jak szczypiorek.



Jaja sadzone w rzodkiewce z kwiatem siedmiolatki


Kwiatożercy 2013
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 4 jaja
  • 1 płaska łyżeczka mąki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • 2 kwiaty cebulki siedmiolatki do dekoracji


Umyj i obierz rzodkiewki. Wszystkie zdrowe liście posiekaj drobniutko, włóż do rondelka o wysokim brzegu, zalej bulionem i wstaw na ogień. Rzodkiewki pokrój w plasterki lub zetrzyj zostawiając kilka do dekoracji. Do liści dodaj plasterki rzodkiewki , dodaj pieprz ziołowy, posiekany drobno czosnek - gotuj do miękkości (około 10 min.)
Zagęść sos mąką wymieszaną w niewielkiej ilości wody. Dopraw sos solą i pieprzem do smaku.
Zmniejsz ogień. W jarzynce zrób zagłębienia w które wbijaj jaja.  Trzymaj ma małym ogniu około 5 minut do chwili, aż białko się zetnie a żółtko pozostanie płynne.
Podawaj jaja sadzone w rzodkiewce z młodymi ziemniakami udekorowane rzodkiewką i kwiatem cebulki siedmiolatki.







2 komentarze:

  1. Super! Uwielbiam kwiaty szczypioru!
    Tylko ja wolę rozciąć kwiatostan cebul i czosnków, taki w całości jest ciężki do przełknięcia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale w całości ładnie wygląda :)
      Nie trzeba go jeść w całości. Można na talerzu odciąć same kwiaty lub obgryźć :).

      Usuń