9 czerwca 2013

Wianek bakaliowy z nutą szałwii

Na deser proponuję zdrowy ... wianek bakaliowy z nutą szałwii



Wianek bakaliowy z nutą szałwii


  • 150 g  kaszy jaglanej
  • mała szczypta soli
  • pół szklanki mleka skondensowanego lub słodkiej śmietanki
  • 3/4 szklanki bakalii (uprażone płatki migdałów  i orzechów nerkowca, rodzynki sułtańskie)
  • miód akacjowy do smaku
  • miód akacjowy do polania
  • kilka łyżek zmielonych migdałów do wysypania foremek
  • kwiatki szałwii i listki mięty do dekoracji


Ugotuj kaszę jaglaną wg przepisu na opakowaniu zastępując część wody mlekiem lub  śmietanką.
Przestudź ją. Dodaj bakalie, miód do smaku - wymieszaj.
Dno foremek wysyp zmielonymi migdałami. Kulkę kaszy dostosowanej do wielkości foremki oprósz zmielonymi migdałami po czym wciśnij w foremkę. Zrób to samo z pozostałymi po czym schłodź. Wyjmij desery z foremek na talerzyki, udekoruj kwiatami szałwii, listkami mięty i polej miodem.


 




1 komentarz:

  1. Och, ależ to musiało być pyszne z tą szałwią!

    OdpowiedzUsuń