2 lipca 2015

Truskawki w lekkim syropie z nutą kardamonu

Truskawki w lekkim syropie z nutą kardamonu to coś pysznego!
Co roku choć kilka słoiczków przygotowuję na zimę. Są bardzo uniwersalne, bo można dodać je do lodów, do deserów lub racuchów. To coś pomiędzy dżemem a konfiturą.



Truskawki w lekkim syropie z nutą kardamonu


  • 1 kg truskawek
  • 1 szklanka cukru brązowego lub białego
  • szczypta kardamonu


Umyj i obierz truskawki. Bardzo duże przekrój na pół, by miały mniej więcej jednakowy rozmiar.
Zasyp je cukrem i odstaw na godzinkę by puściły sok.
Przełóż truskawki razem z sokiem do rondelka, dodaj szczyptę kardamonu  i na bardzo małym ogniu gotuj je by woda odparowałą i sok zmienił się w lekki syrop.
Przełóż truskawki wraz z syropem do słoiczków, Pasteryzuj 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz