6 lipca 2015

Papryka zapieczona z jajami czyli obiad Singla

Przedwczoraj sama dla siebie gotowałam, co nie zdarza się często. Jesteśmy z MG już od ..... szkoda gadać. Tak więc wczoraj byłam chwilową singielką lub jak kto woli "słomianą wdową"  i ugotowałam sobie ekspresowy obiadek. Wegetariański, prosty i szybki :)



Papryka zapieczona z jajami 



  • 1 czerwona papryka
  • 2 jaja
  • 1 łyżka śmietany wiejskiej
  • 1 niewielka cebula
  • pęczek rukoli
  • 1 łyżka masłą sklarowanego lub oleju roślinnego
  • kilka ziaren jałowca
  • sól, pieprz do smaku



Obierz cebulę i pokrój ją w piórka. Umyj i obierz paprykę. Przekrój ją na cztery cząstki a następnie w paseczki.
Umyj rukolę, pokrój ją drobno pozostawiając trochę do dekoracji.
 Zeszklij cebulę na łyżce oleju lub masła.








Dodaj dpokrojoną paprykę  i przesmaż ją kilka minut po czym zmniejsz ogień.









 Wybij jaja do miseczki, rozkłóć je widelcem po czym dodaj rukolę. Dopraw solą i pieprzem po czym wlej na patelnię. Dodaj utłuczony w moździerzu jałowiec.
Smaż wszystko na małym ogniu z jednej strony,
Zsuń na talerz  i przełóż na patelnię. Smaż z drugiej strony  do chwili aż jaja się zetną.


Wyłóż danie na talerz , udekoruj rukolą. Posyp odrobiną pieprzu i jałowca.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz